Een teelt onder optimale condities

De Calathea vraagt een bijzondere aanpak in de teelttechniek. De plant groeit in het wild als een schaduwplant, die geen liefhebber is van de zon. Bij een teveel aan zonlicht gaan de bladeren snel krullen. In de twee vestigingen van Gebr. Valstar zijn de klimatologische omstandigheden ideaal voor de teelt van Calathea. Scherminstallaties beperken al vanaf de eerste voorjaarszon de planten tegen de zon, de luchtvochtigheid is hoog. Door de jarenlange ervaring die is opgedaan met de teelt van Calathea kunnen de teeltmedewerkers optimaal inspelen op de actuele wensen: een compacte groei en een volle plant.

Ook het aspect milieu krijgt veel aandacht. Gebr. Valstar B.V. is gecertificeerd MPS-teler en gebruikt een minimum aan chemische middelen bij het bestrijden van ziekten en plagen in het gewas. Ook biologische bescherming krijgt maximale aandacht in de teelt.Â

 

Ook veredelaar en vermeerderaar

Gebr. Valstar heeft in Roosendaal ook een eigen afdeling voor veredeling en vermeerdering. Door ook de opkweek van jonge planten in eigen beheer te houden, kan de kwaliteit van de planten worden geoptimaliseerd. De stekken worden ook commercieel verhandeld. Om de exclusiviteit te waarborgen, ontwikkelt Gebr. Valstar ook eigen rassen die exclusief worden geteeld: de Starcollectie. Het veredelen van Calathea's is een continu proces, dat het bedrijf ook veel bekendheid heeft gegeven: eigen variëteiten als de Greystar en de Triostar zijn al eens onderscheiden met een Holland Award voor de beste innovatie in de plantenteelt.

De planten worden afgeleverd in eigen verpakkingen, met een pot, een hoes en een steeketiket op maat van de klant.

 

De belangrijkste potmaten die worden geteeld zijn die van 19 en 12 cm doorsnede. Door het moderne buffersysteem met grote capaciteit staat er altijd een voorraad klaar, zodat snel kan worden ingespeeld op de wensen van afnemers.